POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

Göğüs cerrahisi, tıbbın cerrahi branşlarının en yenilerinden biridir. Göğüs ya da toraks boşluğu arasındaki bölgeye uyar. Kalp, akciğerler ve kalbe giren çıkan ana damarların olduğu bu bölgeye hekimler 20. asrın ilk yarısına kadar dokunamamışlardır. Diğer bir deyimle kalp, akciğerler, yemek borusu ve büyük damarların ameliyatları ancak 1940 lardan sonra yapılmaya başlanmıştır. Halk arasında bile ciğere bıçak atılmaz deyimi daha yeni yeni önemini yitirmeye başlamıştır.

GÖĞÜS CERRAHİSİNİN KAPSADIĞI HASTALIKLAR: Bunlar göğüs duvarı dediğimiz kas ve kemik yapıdan yeni kaburgalar ve iman tahtasından oluşan yapı ile göğüs boşluğu içindeki akciğerler ve bunları saran plevra dediğimiz zar, yemek borusu, diyafragma ve nefes borusunun hastalıklarını kapsarlar.

GÖĞÜS DUVARI HASTALIKLARI: Kaburgalar ve sternum denen (iman tahtası) nın doğuştan olma şekil bozuklukları (kunduracı göğsü, güvercin göğüs, vs.), bu kemiklerin yaralanmaları, kırıkları ve tümörleri.

DİYAFRAGMA (karın ve göğüs boşluğunu ayıran kas tabakası) yaralanmaları, fıtıkları ve tümörleri.

AKCİĞER VE AKCİĞER ZARI (PLEVRA)'NIN İLTİHAPLI HASTALIKLARI: Ampiyemler, akciğerin bazı abseleri, bazı tüberküloz şekilleri, paraziter kistler, akciğer ve plevra tümörleri.

Özelikle akciğer kanseri günümüzde erkeklerde en sık ratlanan kanser türüdür. Diğer taraftan trafik kazalarındaki en sık ölüm nedeni göğüs yaralanmalarıdır

ÖZAFAGUS (YEMEK BORUSU) HASTALIKLARI: Yemek borusu hastalıklalıkları en çok yutma güçlüğü ile kendini gösterir. Yemek borusundaki doğuştan darlıklar, yanıcı ve yakıcı madde içenlerde oluşan darlıklar, kanserler, günümüzde çok moda olan reflü hastalığının bazı formları, halk arasında iç fıtık da denilen diyafragma fıtıkları ve özofagusun travma sonucu oluşan delinmeleri göğüs cerrahisinin tedavi alanına girerler.

TRAKEA (NEFES BORUSU): Doğuştan olan anormalliklar, trakeanın tümörleri, cerrahi girişimlerden sonra oluşabilen darlıklar, tümörler.

Tekrarlayan inatçı öksürük, balgamda kan, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları akciğer kanserini, sebepsiz ortaya çıkan ve ilerleyen yutma güçlükleri yemek borusu kanserini hatıra getirmelidir. Bu belirtiler çoğu kez geç belirtiler olduğundan, belli aralıklarla kontrol muayenelerinin önemi aşikardır.

BU BÖLÜMDE HİZMET VEREN DOKTORLARIMIZ

Op. Dr. Necdet ÖZ
Göğüs Cerrahisi, Kanser Merkezi
Medstar Antalya Hastanesi