POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

HABERLER

Meme Kanserinde Erken Tanı İle Hayata Tutunun

20.11.2023

Medstar Antalya Hastanesi ve MarkAntalya AVM işbirliği ile 01-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla “Meme kanseri farkındalığı ve erken tanı” semineri düzenlendi.

Medstar Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Barış Özcan’ın konuşmacı olduğu seminerde meme kanserinde erken tanının önemi vurgulandı. MarkAntalya AVM fuaye alanında gerçekleştirilen organizasyonda Op. Dr. Özcan katılımcılara 20 yaşından sonra kendi kendine meme muayenesi ile birlikte kişiye göre düzenli ultrasonografi ve mamografi tetkikleriyle yapılan yıllık kontrollerin, erken tanıdaki önemini anlattı.

Dünyada en yaygın görülen kanser türü!

Meme kanseri dünya çapındaki tüm yeni yıllık kanser vakalarının %12,5'ini oluşturur ve bu nedenle dünyadaki en yaygın kanser meme kanseridir. Son yıllarda meme kanserinde hayatta kalma oranları artmıştır ve bu hastalıkla ilişkili ölümlerin sayısı, büyük ölçüde erken teşhis, tedaviye yönelik yeni kişiselleştirilmiş yaklaşım ve hastalığın daha iyi anlaşılması gibi faktörlere bağlı olarak giderek azalmaktadır. Yüz güldürücü bu gelişmeler meme kanserine olan farkındalığın artırılması için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini göstermektedir.

Kendi kendine meme muayenesinin önemini vurguladı

Çoğu sağlık kuruşunda, eğer kanser erken bir aşamada tespit edilirse ve hastalar doğru tedaviye erişime sahipse erken tanı sayesinde uzun süreli hayatta kalma olasılığı yüksektir. Bu nedenle, yalnızca yüksek gelirli ülkelerde değil, dünya çapında meme kanserine bağlı yüksek ölüm oranlarının azaltılması için etkili tarama yöntem ve programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik projeler büyük önem taşımaktadır. Bununla birlikte kişilere kendi kendine meme muayenesinin önemi ve sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri sıklıkla hatırlatılmalıdır.

Aşağıdaki belirtilere dikkat edin;
• Memede veya koltuk altında yeni şişlik
• Memenin bir kısmının kalınlaşması veya şişmesi
• Meme cildinde tahriş veya çukurlaşma
• Meme ucu bölgesinde veya memede kızarıklık veya pullanma
• Meme ucunun içeri çekilmesi veya meme başı bölgesinde ağrı
• Anne sütü dışında meme ucu akıntısı
• Memenin büyüklüğünde veya şeklinde herhangi bir değişiklik
• Memenin herhangi bir bölgesinde ağrı