POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Baş boyun bölgesinde oluşan şişlikler, yetişkin ve çocuklarda zaman zaman görülebilirler. Bazen basit bir üst solunum yolu enfeksiyonun sonucunda ortaya çıkabileceği gibi, bazen de ciddi hastalıkların belirtisi olan yapılardır.

Baş boyun bölgesinde görülen şişlikler, doğumsal kaynaklı olabilirler. Mikrobik hastalıklara bağlı da oluşabilirler. Nadiren de iyi yada kötü huylu tümörler, şişlik olarak saptanabilirler. Dolayısıyla boyun bölgesindeki şişlikler mutlaka kötü huylu bir tümör olarak algılanmamalı, böyle bir durumda mutlaka KBB uzmana başvurmalıdır.

Boyundaki her şişlik kanser değildir

Lenf bezleri insan vücudunda normalde yüzlerce adet bulunan, görevleri vücuda giren mikropları süzmek olan yapılardır. Lenf bezleri mikropları tuttuklarında ya da mikroplarla istila edildiklerinde boyutları daha da büyür. Lenf bezlerinin vücudumuzda her gün oluşan, kanser olmaya aday anormal hücreleri tanıma özelliği de vardır. Bu özellikleri sayesinde normalden sapmış hücreleri dolaşımdan temizlerler. Ancak bu görev, anormal hücrelerin aşırı miktarda artması ile yapılamaz hale gelebilir. Bu durumda tümöral şişlikler ortaya çıkar.

Şişliğin nedeni biyopsiyle tespit edilmeli

Baş boyun bölgesine oluşan şişliklerin mutlaka bir KBB uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Şişlik fark edildiği andan itibaren takibe alınmalı, görüntüleme yöntemleri yardımıyla şişkinliğin yeri ve büyüklüğü belirlenmelidir. Hastanın ayrıntılı hikayesi alındıktan sonra ayrıntılı muayene ve gerekirse endoskopik muayeneler yapılır. Kitlenin sebebinin aydınlatılması için bazı kan tahlilleri yapılır. Kitlenin enfeksiyon kaynaklı bir oluşum olduğu düşünülürse antibiyotik kullanımı istenir ve sonrasında tekrar kontrol muayenesi uygulanır. Ancak şişkinliğin nedeninin tümöral bir oluşum olduğu düşünülüyorsa, ayrıntılarının incelenmesi için bilgisayarlı tomografi, MR veya ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Görüntüleme sonucu, anormal lenf bezinin kaynaklandığı ana odak saptanırsa bu bölgeden, saptanamaz ise doğrudan lenf bezinden ultrason eşliğinde ya da direkt olarak iğne veya cerrahi biyopsi alınmalıdır. Alınan biyopsinin patolojik incelemesinin ardından şişliğin sebebi belirlenebilir. Tedavi, patolojik tanı sonucuna göre planlanır.