POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Göz kapaklarında, ileri yaş ile birlikte kişiyi daha yaşlı, yorgun ve uykulu gösteren bazı değişiklikler oluşabiliyor. Özellikle genetik faktörler ve yer çekiminin de etkisi ile ortaya çıkan bu durum, göz kapaklarında deri ve yağ dokularının fazlalığıyla oluşan torbalarla kendini gösteriyor. Torbalanma ileri boyuta ulaştığında ise görme alanı olumsuz etkilenerek görme kayıplarına yol açıyor.

Medstar Topçular Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yenal Erten, göz kapaklarında ortaya çıkan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen estetik sorunların ameliyatla tedavisi hakkında bilgi verdi.

Yaşam kalitesini düşürüyor

Göz kapağı düşüklüğü; görme alanında kısıtlılık, günün sonlarına doğru artan yorgunluk ve baş ağrısı ile belirti vermektedir. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren bu sağlık sorunu, kişinin günlük aktivitelerini de yerine getirmesini engellemektedir. Göz kapağı düşüklüğü sorunu olan kişilerin uzun süre araç kullanması ya da bilgisayar karşısında çalışması hastalığın daha da ilerleyerek görüş açısının olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Bu hasta grubunda olan kişiler sabit bakış ve dikkat gerektiren aktiviteleri de yerine getirememektedir.   

Cerrahi tedavide altın standart

Göz kapağında oluşan deformasyonlar doğuştan ve zamanla gelişen olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Her iki grubun tedavisinde de cerrahinin önemi büyüktür. Alt ya da üst göz kapağında birçok nedenle ortaya çıkan sarkma ve gevşeme gibi deformasyonlar, göz estetiği adı altında cerrahi yöntemlerle giderilmektedir.   

Ameliyat sonrası birkaç saatte normal yaşama dönüş

Göz kapağı cerrahisi lokal anestezi ile yapılmaktadır. Kronik hastalıkları bulunan ve genel anesteziyi kaldıramayacak ileri yaştaki hastalar da dahil olmak üzere her hasta grubuna güvenle uygulanabilmektedir. Ameliyat süresi 1- 1.5 saat sürmekte ve hastalar işlem sonrası iki saat içinde günlük yaşamlarına dönebilmektedir.