POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Erkeklerde idrar kesesinin altında bulunan küçük salgı bezine prostat denir. Görevi, meniyi oluşturan sıvının çoğunluğunu salgılamaktır. Genç erkeklerde prostat bir ceviz büyüklüğündedir, ancak 50 yaşlarının başında prostat büyümeye başlayabilir. Prostat iltihapları, iyi huylu prostat büyümeleri ve prostat kanserleri en çok karşılaşılan hastalıklardır. Medstar Topçular Hastanesi Üroloji Bölümü uzmanları, prostat hastalıkları ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

Kronik prostat iltihabı tedavi edilebilir

Bazı mikropların prostat içerisine yerleşmesi ve olayın kronik hal kazanması ile çok çeşitli şikayet ve belirtilere sebep olabilir. Sık rastlanır ve genellikle 25-50 yaşlar arasında görülür. Belirtileri sık idrara çıkmak, idrar yaparken yanma, boşalma sırasında veya sonrasında ağrı ve yanma, makat ve idrar yolu arasındaki bölgede ağrı ve yanma, cinsel istekte azalma, sertleşme problemleridir. Prostat iltihabının tedavisi, düzenli ve uzun süreli uygun antibiyotik kullanımının yanı sıra uygun diyet ve soğuktan korunma şeklinde olur.

İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde seçilecek cerrahi yöntem önemlidir

İyi huylu prostat büyümesi, ileri yaş erkeklerde sıklıkla rastladığımız bir hastalıktır. Prostatın içinden geçen idrar yolunun çevresinde bulanan doku, erkekteki hormonal yapıyla bağlantılı olarak, yaşın ilerlemesiyle beraber büyür. Bu büyüme, içinden geçen idrar yolunu sıkıştırarak bir takım şikayetlere yol açar. Belirtileri idrara sık çıkma, gece idrara kalkma, acil idrar ihtiyacı, idrar yaparken ağrı, yanma, tuvalette idrar akımını başlatabilmek için bekleme, ıkınma, kesik kesik idrar yapma, idrar akım hızında ve kalınlığında azalmadır. Bu  şikayetleri olan hastalara, muayene, idrar tahlili, ultrasonografik incelemeler ve kan tahlili (PSA ölçümünü içeren) yapılarak tanısı konmaktadır. Birkaç tedavi seçeneği bulunmaktadır.  Koruyucu Tedavi, bu tedavi şekli aslında geçici bir tedavi olup, hastayı rahatlatmak amacı taşır. İltihap varsa bu giderilir. Acı baharat, alkol yasaklanır ve ayakların üşütülmesi önlenir. Gerekirse sonda takılarak tıkanıklığın önüne geçilir. İlaç Tedavisi, ilaçlarla mesanenin boşalmasını kolaylaştırmak amaçlanır. Ancak geçici rahatlama sağlanmaktadır. Cerrahi tedavi, en etkili tedavi şeklidir. Cerrahi tedavi seçeneklerinin en tercih edileni açık ve kapalı prostat ameliyatlarıdır. Günümüzde en yaygın olarak önerilen kapalı prostat ameliyatında, herhangi bir kesi yapılmadan idrar borusundan girerek ameliyat yapılmaktadır. Bu yöntemle hastalar daha çabuk iyileşmekte ve daha az yıpranmaktadırlar.

Prostat kanserinde erken tanı önem taşır

Özellikle gelişmiş ülke toplumlarında giderek artan sıklıkta görülen bir diğer hastalıkta prostat kanseridir. Prostat kanseri; prostat hücrelerin kendine buyruk, kontrolsüz şekilde çoğalmasıdır. Yaş ilerledikçe sıklığı artar. Erkeklerde en sık görülen kanser çeşitlerinden birisi de prostat kanseridir. En sık yayıldığı yer akciğer, karaciğer ve kemiklerdir. Kanser oluşum sebepleri arasında hormonal faktörler ön planda olmakla birlikte yağlı ve kolesterollü yiyecekler suçlanmaktadır. Prostat kanseri genellikle ilerleyinceye kadar normal prostat büyümesinden farklı belirti vermez. Bu nedenle 45 yaşını geçen erkeklerin rutin olarak prostat kontrolü yaptırması önemlidir. Belirtilerini şöyle sıralayabiliriz: Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, kesik kesik idrar yapma, idrarda yanma, ağrı, menide kan, bel ve kalça ağrılarıdır. Prostat kanserinde erken tanı ve tedavi ile hastalar kanserden tamamen kurtulabilirler. Gecikmiş hastalar ise uzun süreli tedavi ile yıllarca normal hayatlarını yaşayabilirler.