POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Parmak uçlarında vücudu kaldıran, koşma ve yürümede önemli rolü bulunan, aynı zamanda baldır kaslarını topuk kemiğine bağlayan aşil tendonu, kalın ve güçlü bir yapıya sahip olsa da basit bir hareket nedeniyle bile kopabiliyor. 

Özellikle ısınmadan spor yapmak, ani ve aşırı zorlanmaların yanı sıra merdiven inip çıkmak ya da bir ev işi de bu tendonun kopmasına zemin hazırlayabiliyor. 

Geçmişte yalnızca cerrahi müdahale uygulanan aşil tendonu kopması, PRP yöntemi sayesinde ameliyatsız olarak da tedavi edilebiliyor. Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanları, aşil kopması ve tedavisi hakkında bilgi verdi. 

Topukta ağrı hissettiğinizde…

Kalın ve sağlam olan aşil tendonunun kopması veya yırtılması, genellikle spor aktivitelerinde gerçekleşir. Ancak basit ev işleri sırasında ya da merdiven inip çıkarken de oluşabilir. Yapılan araş-tırmalarda kinolon grubu antibiyotiklerin kullanımının tendon yaralanması riskini artırdığı kanıtlanmış-tır. Sanılanın aksine, tendon üzerine direkt travmalar sonrası tendon yırtılması nadir görülmektedir. Kronik aşil tendiniti yani tendonun topuğa yapışma yerindeki uzun süreli ağrı ve kalınlaşmalar, yırtıl-manın diğer nedenleri arasındadır. Hastalarda topukta bir ağrı meydana geldiğinde erken teşhis sa-yesinde tedavi edilebileceği için, çok gecikmeden doktora başvurmaları önerilir. Aşil kopması en sık erişkin yaş grubunda görülmektedir.

Isınmadan halı saha maçı en önemli neden

Ayak bileğinin ya da baldırın arkasında gerçekleşen kopma, genellikle uzaktan bile duyulabilecek kadar şiddetli bir ses çıkarır. Tendonun kopması sonrası ağrı hissedilmektedir. Ağrının şiddeti, kop-madan belli bir süre sonra azalmaya başlar. Ayak parmaklarını hareket ettiren diğer kaslar sayesin-de ayak bileğini oynatmak mümkün olabilir ancak hasta yürürken kendini ileri itemez ve parmak ucunda yükselemez. Bununla birlikte topuk kemiğinin üstünde oluşan çökme, morarma ve kasta kuvvetsizlik, aşil tendonunun koptuğunun bir göstergesi olabilir. Aşil tendonu kopması ülkemizde en çok futbol oynarken ortaya çıkmaktadır. Halı saha maçları sırasında oluşan aşil tendon yaralanma-sında sporcu bileğinin arkasına bir darbe aldığını düşünürken, tekrarlayan ani ve aşırı zorlamalar sonrası zayıflayan tendon herhangi bir darbe almadan örneğin sadece koşarken bile hasarlanabilir.

PRP yöntemi ile tedavi 

Aşil tendonu kopmasında geçmişte açık ameliyat ilk tedavi seçeneğiyken, günümüzde PRP adı verilen hastanın kendi kanından hazırlanan trombositten zengin plazma ile ameliyatsız tedavi seçe-neğine başvurulmaktadır. PRP uygulaması ile vücutta kesilen bir yerin, kırılan kemiğin ya da kopan tendonun iyileşmesi ve daha kuvvetli hale getirilmesi mümkündür. Bir ay içinde travmadan oluşan dokudaki boşluk tamamen dolar ve kuvvetlenir. PRP tedavisi ile özel bir tüpün içine az miktarda hastanın kanı alınır. Sonra santrifüj işlemi ile tüplerdeki kan bioteknolojik bir yöntemle bileşenlerine ayrılır. Böylece mililitrede 1.5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip bir plazma elde edilir. Bu elde edilen trombositten zengin plazma, aşil tendonunun yırtılma yerine uygulanır. Dokudaki açıklı-ğın büyüklüğüne göre PRP tedavisi bir seans veya daha fazla yapılabilir.

Hastaya konfor sağlar 

PRP tedavisi ile aşil tendonu kopması ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Ancak PRP, kısa süreli alçılama ve fizik tedavi ile beraber uygulandığında daha etkili sonuç verir. PRP uygulamasından sonraki ilk haftada hasta dinlendirilir. Kısa süreli alçılama yapılarak hastaya koltuk değnekleri ile yürüyüş önerilir. Bir ay sonunda ise aşil tendonlarını zorlamayan ve aşırı germeyen yüzme gibi basit egzersizler ile hastaya fizik tedavi programı verilir. Bu zamandan sonra hasta özel aparat ile bacak-larına tam yük verilerek yürütülür. Egzersizler ile iyileşmenin hızlanması sağlanır. PRP uygulaması-nın 2. ayında hasta tam bağımsız yürüyebilir ve günlük hayatını yapabilir hale gelir. Böylece normal-de de var olan iyileşme süreci PRP ile güçlendirilmiş olur.