POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Rahim miyomları, üreme çağındaki her üç kadından birinde görülen ve genellikle ameliyatla tedavi edilen bir hastalıktır. Miyomlar, son yıllarda batı ülkelerinde çok iyi bilenen ve sık kullanılan, ancak ülkemiz için oldukça yeni bir uygulama ile ameliyatsız olarak da tedavi edebilmektedir. Bu seçeneklerin en çok kullanılanı, “Embolizasyon tedavisi” dir.

Medstar Antalya Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümü Uzmanları, miyomların tedavisinde uygulanan embolizasyon yöntemi hakkında bilgi verdi.

Rahim miyomları kanama ve kabızlığa neden oluyor

Miyomlar ya da diğer adıyla fibroidler, rahim içindeki yerleşimlerine göre değişik sorunlar yaratabilir. Rahmin iç yüzeyine yerleşimli olanlar, adet kanamalarının artması, adet süresinin uzaması ve buna bağlı olarak kansızlığa; dış yüzeyine yerleşimli olanlar komşu organlara bası uygulayarak karında dolgunluk, kabızlık ve sık idrara çıkma gibi şikayetlere neden olabilir. Bu tür şikayetlere yol açan ya da büyüme gösteren miyomlara genellikle tedavi edilmektedir.

Miyom tedavisinde cerrahinin alternatifi embolizasyon

Klasik tedavi yöntemleri miyomektomi (miyomların teker teker ameliyatla alınması) ve histerektomidir (rahimin tamamen alınması). Ancak bu yöntemlerin cerrahi operasyon gerektirmesi, başka alternatif tedavi yöntemlerinin araştırılmasını sağlamıştır. Bunların içinde batı ülkelerinde en sık uygulanan yöntem, “Embolizasyon”dur. Embolizasyon, girişimsel radyologlar tarafından yapılan bir “anjiyo” işlemidir. Lokal anestezi altında, anjiyo cihazında görerek, kasık atardamarından her iki rahim atardamarlarına girilir bu damarlar minik taneciklerle tıkanır. Rahim içindeki miyomlar kansızlığa dayanamaz ve ölürler. Normal rahim dokusu ise komşu damarlardan da beslendiğinden sağlam kalır. Böylece tek bir işlemle rahim dokusu korunurken içerideki miyomlar öldürülmüş olur. Canlılıklarını kaybeden miyomları vücut bir yarayı ya da ölü dokuyu yok eder gibi aylar gittikçe küçültür.

Tek bir işlemle miyom yok ediliyor

Embolizasyon bir ameliyat değil bir “anjiyo” işlemidir. Bu nedenle genel anestezi, kesi, dikiş gerektirmez, yara izi oluşmaz. Hasta 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra normal yaşamına dönebilir. Histerektomi’de rahim alınır, Miyomektomi’de de ameliyat sırasında rahimin alınma riski vardır. Embolizasyon’da ise rahimin zarar görme ihtimali son derece azdır. Embolizasyon’un en önemli avantajlarından biri de tek işlemle rahim içindeki birçok miyomun tedavi edilebilmesidir. Bu özellikleriyle embolizasyon, özellikle rahim içerisinde birden fazla miyomu olan hastalarda ideal bir tedavi yöntemidir.

Ameliyat dışı farklı yöntemler de bulunuyor

Bazı miyomlar yüksek yoğunluklu ultrason dalgalarıyla küçültülebilirler ya da ciltten bir iğneyle girilerek radyofrekans yöntemiyle tahrip edilebilir. Ancak bu yöntemler embolizasyon tedavisine göre oldukça yeni ve az kullanılan işlemlerdir.