POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Aşırı kilo,  yağlı ve karbonhidrat oranı yüksek beslenme, bazı mide ameliyatları sonrası ve diğer aile bireylerinde benzer sorunun olması, safra taşı oluşumuna neden olmaktadır. Medstar Topçular Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’ nden Op. Dr. Halis Müşfik Temel, safra kesesi taşları hakkında bilgi verdi.

Yağ oranı yüksek yiyecekler alındığında depolanan safra devreye girer

Safra kesesi,  karaciğerin sağ ve sol loblarının ayrım yerinde, 4-10 cm çaplı bir torbacıktır. Sistik kanal adı verilen bir yolla ana safra kanalına ( Koledok) bağlanır. Bazen pankreatik kanal ortaklığıyla on iki parmak bağırsağına (duodenum) açılır. Karaciğer tarafından yapılan safra, belirli aralıklarla safra kesesinde depolanır. Yağ içerikli yiyecekler ve protein alımı sonrası depolanan safra, bu besinlerin emilimine yardımcı olmak üzere on iki parmak bağırsağına (duodenumun ) salgılanır. Sistik kanal ve safra kesesinin beslendiği damarın (sistik  arter) insandan insana değişen farklı anatomik seyir ve sonlanmaları, gerekli operasyon sırasında oluşabilecek sorunlar açısından dikkatli davranmayı gerektirir.

Başka hastalıklar safra kesesinde taş oluşumuna sebep olabilir

Safra kesesi içeriğinin yoğunlaşması, çoğunlukla safra kesesi içeriğinin kolesterol lehine artması, safra akımının, safra kesesi fonksiyon bozukluğu veya başka nedenlerle durağanlaşması, bazı kan hastalıkları (Herediter Sferositoz vb) safra kesesinde taş oluşumuna neden olur.

Safra kesesi taşları bir çok hastalığın habercisi

Safra kesesi taşları sessiz, bazen yemek sonrası hazımsızlık bulguları gibi hafif bulgularla seyredebilir. Bazen de,  safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) yada ana safra kanalına düşen taşların yarattığı tıkanma nedeniyle pankreatit, ve kolanjite (karaciğerde safra göllenmesi ve iltihap) sebep olabilir ki, bu hastalıklar daha ağır seyirlidir.

Yemeklerden sonra oluşan şikayetlere dikkat

Akut kolesistit, hastalarda yemeklerden hemen sonra ortaya çıkan, şişkinlik, karın orta-sağ üst bölgesinde ağrı, bulantı ve öncesinde uzun süren hazımsızlık, bulgularıyla kendini gösterebildiği gibi bazen de bunlara tüm vücutta sararma (ana safra kanalının taşla tıkanması) ve ateş eşlik edebilir.

Kapalı ( Laparoskopik ) yöntemle iyileşme hızlı olur

Akut kolesistitin mutlak tedavisi cerrahidir ve yaygın olarak laparoskopik kolesistektomi (safra kesesinin alınması) tercih edilir. Hastane koşullarında uygulanan medikal tedavinin ardından, cerrahi planlanmalıdır. Laparoskopik olarak yapılan ameliyat sonrası, ek bir sorunla karşılaşılmaz ise hasta 1 gün sonra taburcu olabilir ve 4-5 gün içerisinde de günlük işlerine dönebilir.