POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Dünyada her yıl yaklaşık 11 milyon yeni kanser vakası ortaya konulmakta ve hastalık, bu tanıyı alan hastaların 7 milyonunun yaşamını tehdit etmektedir. Türkiye’de de her yıl 200 bin kişi kansere yakalanmaktadır.

Kanserin oluşumunda en önemli risk faktörleri arasında; yaşlanma, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve enfeksiyonlar, genetik geçiş, kimyasalların yanlış kullanımı, radyasyona maruz kalma ile kötü şans gösterilmektedir.

Sigara 12 kanser türünün nedeni

Tüm kanserlerin %30’u, kanserden ölümlerin %50’si ve dünyada her 10 erişkinden birinin yaşamın kaybetmesinin nedeni sigaradır. Vücutta 10-12 farklı kanser türünün meydana gelmesinde sigaranın önemli bir rolü bulunmaktadır. Tütün kullanımı; başlıca akciğer, ağız, boğaz, gırtlak ve yutak kanserleri, kalınbağırsak, mide, pankreas, böbrek kanserlerinde en önemli etkendir. Aynı zamanda sigara içenlerde Sigara içenlerde aynı zamanda, baş boyun kanserleri, mesane, lösemi ve tıkayıcı akciğer hastalıkları görülmektedir. Günde 10 sigara içenlerde; kanserden yaşam kaybı olasılığı sigara içmeyenlere göre 7 kat, günde 1 paket ve daha fazla sayıda sigara içenlerde akciğer kanseri nedeniyle yaşam kaybı olasılığı 12-25 kat artmaktadır.

Sigara aniden bırakılmalı

Araştırmalar, sigaranın azaltılarak değil aniden bırakıldığında, %80 oranında başarı sağlandığını göstermektedir. Sigaranın azaltılarak yavaş yavaş bırakılmasında ise başarı oranı %6’ya düşmektedir. Sigara içen bir kişi vakit kaybetmeden sigarayı bırakmalıdır. Sigaranın bırakılamaması durumunda içlen miktar azaltılmalı ve başkalarının yanında sigara içilmemelidir.

Haftalık kırmızı et tüketimi 300 gramı geçmemeli

Bağırsak kanserlerinin en önemli nedenlerinden biri, sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Beslenme şekli, kırmızı et tüketimi ağırlıklı ve lifli gıda oranı düşükse, bağırsak yapısında bozulmalar oluşur. Çünkü lifli gıdaların bağırsaktan çıkışı kolaydır ancak et türü besinlerin bağırsakta kalış süresi uzundur. Kabızlık oluştuğunda da bu besinler bağırsak içinde çürüyerek kimyasal özellik kazanır ve bağırsağa zarar vermeye başlar. Bu kimyasallar aynı zamanda kan yolu ile tüm vücuda yayılır. Kırmızı et yerine balık ve tavuk tercih edildiğinde, lifli gıda tüketim oranı artırıldığında sindirim sistemi olumsuz etkilenmeyecektir. Özellikle mangalın sık tüketimi vücutta kanser yapıcı önemli bir nedendir. Kömür ile etin teması, anormal miktarda kimyasal açığa çıkmasına neden olur. Bu nedenle protein alımı daha çok baklagillerden sağlanmalı, tam işlenmiş tahıl ürünleri yerine çavdar, yulaf ve tam buğday unu ve bunlarla yapılmış gıdalar tüketilmelidir.

İdeal kilonuzu koruyun

Kanserden korunmada kilo kontrolünün önemi büyüktür. Kilo alımı ve obezitenin en önemli nedenleri arasında hareketsiz yaşam düşünüldüğünde, haftada 2,5 saat hafif tempolu veya haftada 1,5 saat yüksek tempolu bir egzersiz yapmak bu nedenle çok önemlidir. Düzenli spor ve günlük egzersiz ideal vücut ağırlığına ulaşmada önemli bir etkiye sahiptir. Pilates, bisiklete binmek ve tempolu yürüyüşler; vücudu yormayan, zindelik veren ve sağlıklı kilo kontrolünde etkili olan sporlardır.

Çocuklar fast food ile tanışmamalı

Fast food türü beslenme alışkanlıkları, sağlıksız beslenmenin en önemli göstergesidir. Özellikle çocukluk çağından itibaren hamburger, cips, gazlandırılmış içecekler ve hazır gıdaların yoğun bir şekilde tüketimi, gençlik dönemindeki kanser vakalarında önemli bir artışa neden olmaktadır. Anaokulu döneminden itibaren, 5 yaşındaki çocukların sürekli bu alışkanlıklarla beslenmesi 20-25 yaşlarına geldiklerinde önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. 5 yaşında bu gıdalar ile tanışan çocuklar, 20 yıl içinde mide ve bağırsak sistemlerinde meydana gelen kanserlerle karşılaşmaktadır. Çocukluk çağında sıklıkla görülmeye başlayan kabızlık, toksinlerin bağırsakta kalış süresinin uzunluğundan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle ailelerin, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırabilmeleri için evde yemek yeme kültürünü küçük yaşlardan itibaren onlara aşılamaları, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeleri için gerekli şartları sağlamaları, beslenme şekilleri ile onlara örnek olmaları çok önemlidir.

Kanserlerin üçte biri önlenebilir

Sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve sigaranın bırakılması ile tüm kanserlerin üçte bir oranında önlenebilmesi mümkündür. Akdeniz mutfağı tarzı beslenme alışkanlığı, sebze meyve ağırlıklı ve evde pişen yemek tüketimi çok önemlidir. Bunun yanında günlük spor aktiviteleri de kilo kontrolü üzerinde etkilidir. 20 yaş sonrası kendi kendine meme muayenesi, 40 yaş sonrası mamografi ve kadın kanserlerine karşı gerekli tetkikler, sigara içenlerin 30 yaşından sonra düzenli akciğer filmi ve 40 yaş sonrası akciğer tomografileri, 50 yaş sonrası 5 yılda bir kolonoskopi yaptırılması ile her yıl yeni 200 bin kanser vakasının 60 bini önlenebilir. Tüm kanserlerin üçte birine tarama testleri ile erken tanı konulabilmektedir. Meme kanseri, kolon kanseri, prostat kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri, karaciğer (Hepatoselüler) kanseri (B ve C hepatit ilişkili) ve akciğer kanseri tarama programları ile erken evrede yakalanabilir.