POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

 

Uyku bozuklukları özellikle ilerleyen yaş ve kilo alımıyla birlikte artıyor, ağırlıklı olarak da erkeklerde daha sık görülüyor. Genellikle horlama ve uyku apnesi gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumlar; burun eğriliği, yumuşak damak ve küçük dilin normalden uzun veya aşırı sarkık olması, bademcik büyüklüğü, çene ve yüz gelişim bozuklukları gibi anatomik problemlerin de etkisi ile uyku bozukluklarına yol açıyor. Medstar Topçular Hastanesi Kulak burun boğaz hastalıkları ve odyoloji bölümü uzmanları tarafından uyku bozuklukları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Erkeklerde uyku bozukluğu riski daha yüksek

Uyku bozukluklarının önemli bir bölümünü, horlama ve uyku apne sendromu oluşturmaktadır. Horlama; uyku sırasında hava akımının engellenmesiyle oluşan yumuşak dokuların titreşimi ile ortaya çıkan kaba, gürültülü ve titreşimli bir sestir. Genel olarak horlama erkeklerde yaklaşık %45-50, kadınlarda %30 civarında görülmektedir. Uyku apnesi, en az 10 sn süre ile ağız ve burundan hava akımının durması olarak tanımlanmaktadır. Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu tüm belirtilerin bir hastalığa dönüştüğü durumdur.

Burun ve burun eti problemleri de uyku bozukluğu nedeni

Hastalığın tanısı için hastaların şikayetleri çok iyi değerlendirilmelidir. Gece ve gündüz olarak alınan şikayetlerde; horlama, apne, uykuda huzursuzluk gece semptomları arasındadır. Üst solunum yolları yani hastalarda burun, burun eti veya sinüs problemi olup olmadığına ayrıntılı endoskopik muayene ile bakılmaktadır. Ağız içi muayenesinde küçük dil, bademcik, yumuşak damak, dil ve dil kökü problemleri direkt ve endoskopik olarak değerlendirilmektedir. Muayene sonucunda saptanan bozukluklar tedavi için yol göstermektedir.

Hastalığı oluşturan faktör tespit ediliyor

Uyku bozukluklarının tanısında standart yöntem polisomnografi testidir. Tüm uyku süresince yapılan bu test ile uyku bozukluğunun tanısı ve aşaması tam olarak değerlendirilmelidir. Uyku

Endoskopisi de ameliyathane koşullarında oluşturulan uyku esnasında horlama sesinin nereden kaynaklandığını bulan veya apneye sebep olan bölgenin direkt olarak görülebilmesini sağlayan dinamik ve etkili bir yöntemdir. Hastalığı oluşturan faktörün direk olarak görülebilmesi, eksik ya da yanlış bölgelere müdahale riskini ortadan kaldırmaktadır.

Hastaya özel tedavi planlanır

Uyku bozukluklarının tedavisi hastaya özel olarak planlanır ve uygulanır. Tedavi, cerrahi yöntemler ve mekanik cihazlar ile yapılmaktadır. Bazı hastalarda ağız içi apareyler kullanılarak çene öne doğru uykuda çekilir ve pasaj açılabilir. Cerrahi tedaviler ise burun bölgesine, yumuşak dokulara ve yüz-çene kemiklerine yönelik olarak 3 grupta yapılmaktadır. Özellikle yumuşak dokulara müdahaleler çok çeşitlidir. Yaşamsal riskleri önlemek ve kaliteli uyku sürdürmek bu konuda uzman hekimlerce sağlanabilmektedir.

 

Uyku bozukluğunu bu nedenler artırıyor;

  • Yaş
  • Cinsiyet
  • Vücut kitle indeksinin (VKİ) yüksekliği
  • Anatomik bozukluklar
  • Kullanılan ilaçlar
  • Ailesel faktörler

Uyku probleminiz varsa bunlardan kaçının;

  • Aşırı kiloluysanız, kilo verin
  • Alkol ve uyku sağlayan ilaçlardan uzak durun
  • Sigara kullanılıyorsanız bırakın veya olabildiğince azaltın
  • Sırtüstü yatış pozisyonundan kaçının
  • Düzenli beslenme programı uygulayın