POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Varikosel, erkek kısırlığının en sık rastlanılan düzeltilebilir nedenidir. Testis toplardamarının genişleyerek varis haline gelmesi olarak bilenen varikoseli oluşturan sebepler arasında damarların içerisinde bulunan kapakçıkların doğuştan yetersizliği, aşırı derecede spor yapmak ve kabızlık gibi ıkınmaya sebep olan durumlar sayılabilir. Medstar Topçular Hastanesi Üroloji Bölümü uzmanları, erkeklerde kısırlığa sebep olan varikosel hakkında bilgi verdi.

Erkeklerde kısırlığa neden olabiliyor

Varikosel genelde sol tarafta görülmekle birlikte, ayrıntılı incelemelerde sıkça sağ tarafta da tespit edilebilmektedir. Testisten uzaklaştırılması gereken kirli kan toplardamarlarda göllendiğinde testis dokusunun beslenmesini bozmakta, temiz kanın gelmesini engellemekte ve içerdiği atık maddeler nedeniyle kaliteli ve hareketli sperm üretilmesini zorlaştırmaktadır. Ayrıca genişlemiş olan bu damarların içerisinde vücuttan testislere yani geriye doğru akan yüksek sıcaklıktaki kirli kan, testisin ısısının da artmasına yol açar. Oysa testisler vücut ısısında kaliteli sperm üretemezler, vücut dışında birkaç derece soğuk bir ortamda bulunmaları gerekir. Testislerin anatomik olarak bir torbanın içinde bulunmaları bu yüzdendir. Sonuçta biriken ve atılamayan kirli kan sadece içerdiği atık maddelerin dokuya olumsuz etkisiyle değil, aynı zamanda testis çevresindeki ısı artışıyla da sperm üretimini, hareketliliğini bozar ve kısırlığa neden olur.

Varikosel kaynaklı erkek kısırlığı tedavi edilebilir

Varikosel, erkekten kaynaklanan çocuk sahibi olamama durumuna neden olan tedavi edilebilir hastalıkların başında gelir. Çocuk sahibi olamayan erkeklerin yaklaşık %40’ında varikosel vardır. En önemli özelliği, cerrahi olarak düzeltilerek doğal yolla gebeliğin sağlanmasına olanak vermesidir.

Tanı konulmasında ultrasonografi önemli

Varikosel tanısı muayene ve ultrasonografi ile konur. Sıklıkla varikoseli olanların torbasında testisin hemen üzerinde, ıkınıldığında dolgunlaşarak varis haline gelen toplardamarlar elle muayenede tespit edilebilmektedir. Bazen bu damarlar gözle görülecek kadar belirgin olurlar. Çoğunlukla etkilenen taraftaki testiste küçülme ve kıvamında yumuşama da vardır. Skrotal doppler ultrasonografi, varis haline gelmiş damarların genişliğini ve içerisindeki ters yönlü akımı tespit etmede en önemli tanı yöntemidir. Ayrıca spermiyogram yapılarak spermlerin sayısı, hareketliliği ve yapısı da incelenmelidir.

Varikosel ameliyatı sonrası gebelik oranları yükseliyor

Varikosel ameliyatı, üretken çağda doğal yoldan bebek sahibi olabilmek, olasılığı artırmak ve varsa ağrıları önlemek için yapılır. Tedavide en etkin çözüm mikrocerrahi yöntemle yapılan ameliyattır. Mikrocerrahi yöntemle yapılan ameliyatta varikoselin normal ameliyata göre tekrar etme oranı daha düşüktür. Bu yöntemde mikroskop altında varis haline gelmiş toplardamarlar bağlanarak devre dışı bırakılır; atardamarlar, lenf damarları ve sperm kanalı korunur. Bu yapılar çok ince olduğu için mikroskop altında çalışmak önemlidir. Mikroskop eşliğinde yapılmayan ameliyatlarda bazı komplikasyonlar daha sık yaşanır. Yapılan araştırmalar, normal varikosel ameliyatında hidrosel oluşum riskini %10 olarak verirken, mikrocerrahi operasyon için bu risk %0,2’ye düşmektedir. Ameliyat sonrası hastaların büyük bölümünde, 4-6 ay sonra sperm parametrelerinde düzelmeler tespit edilmiştir.

Varikosel çocukluk çağında tespit edilirse…

Varikoselin çocukluk döneminde veya buluğ çağında tespit edilmesi tedavi açısından önemlidir. Varikosel tedavisi için hastasının erişkin yaşa ulaşması beklenmemelidir. Çocuklardaki varikosel hiçbir şikayet yaratmaz ancak düzenli ürolojik kontroller çok önemlidir.