POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Bir yaş altındaki çocuklarda uzun süreli ağlama ve huzursuzluk en sık görülen sorunlardan biridir. Bazen bu durum iki saatten fazla süren ve normalden çok daha şiddetli ağlamalar şeklinde görülebilir. Nedeni bilinemeyen, saatlerce süren ağlamalar aileler tarafından önemsenmeli ve ciddi hastalıkların habercisi olabilmesi nedeniyle mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. 

Medstar Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Nilüfer Öğün, süt dönemi hastalıkları ile bu dönemde yaşanan aşırı ağlama ve huzursuzluklar hakkında bilgi verdi. 

Aşırı ağlama hastalıkların habercisi olabilir
Çocuğun ağlama nedenini açıklayacak bir hastalık belirtisi yoksa ve ağlaması her zamankinden farklıysa, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. Bebeklerde aşırı ağlamanın ciddi bir hastalığı işaret etme oranı %61’dir. Çocuğun muayenesinde öncelikle yaşamsal fonksiyonları, solunum ve yeterli dolaşımın sürdürülüp sürdürülmediğinin tespiti yapılır. Ardından çocuğa kan, idrar ve bazı görüntüleme testleri uygulanır. Gerekli durumlarda çocuk, gözlem amaçlı olarak hastanede yatırılabilir. 

Bebek ağlamasının en sık nedeni koliktir

4 aydan küçük bebeklerde ağlamaya neden olabilecek akla gelen ilk rahatsızlık, koliktir. Ancak tanısı hastalığa neden olabilecek diğer nedenler de gözden geçirildikten sonra konulmalıdır. Bebek sakinken, birden yüksek sesle ve susturulamaz bir şekilde aniden ağlamaya başlar. Daha sonra bu duruma; bacaklarını karnına çekme, ellerini yumruk yapma, alnını kırıştırma ve yüzün mor kırmızı bir renk alması eşlik eder. 

İnek sütü alerjisi koliğe neden olabilir

Bebeklerde kolik, bağırsakta aşırı gaz oluşumu, inek sütü protein alerjisi ve artan bağırsak hareketleri nedeniyle olabilmektedir. Tedavisinde, bebeğe doğru beslenme düzeni sağlanması çok önemlidir. Bebeği kolik olan ailelerin; bebeklerini kucağa alma, emzik verme, beşikte sallama, otomobille gezmek gibi farklı uyaranlar ile hem bebeğin ve hem de kendi streslerini azaltmaya çalışmaları tedavide önemlidir. 

Ritmik hareketler bebeği rahatlatıyor
Tüm bebeklerin % 10-40'ında görülebilen kolik belirtileri üçüncü ayın sonunda kaybolur. Bebeğin odasında sessiz ve az ışıklı ortam sağlanması, bebek ağladığında dik bir şekilde kucağa alınarak sakinleştirilmeye çalışılması ve uykuya dalmasına yardımcı olacak ritmik hareketler yapılması önemli ölçüde rahatlatıcıdır. Saç kurutma makinesi ve elektrik süpürgesi sesi, araba yolculuğu, emzik, masaj, sıcak banyonun yanı sıra bitki çayları verilmesi de bebeğin rahatlamasını sağlayabilir.

Diş çıkarma ve aşı olma da huzursuzluk nedeni 
Süt çocuğu dönemindeki bebeklerde; diş çıkarma, aşı reaksiyonları, annenin veya bebeğin kullandığı ilaçlara olan reaksiyonlar da aşırı ağlamaya yol açabilir. Diş çıkaran bebeklerde; huzursuzluk, ateş ve ağızda aşırı tükürük salgısı görülebilir. Aşı olan çocuklarda, aşı sonrası ilk 8 – 12 saat arasında ortaya çıkabilen rahatsızlıklar için bebek, uygun ilaçlarla rahatlatılabilir. Ancak aşı öncesi ilaç kullanımı önerilmemektedir. Tüm rahatsızlıklarda bebeğin ağlama şekli alışılagelmişin dışındaysa ve beraberinde ateş, fışkırır tarzda kusma, ishal gibi ek problemler varsa mutlaka doktora danışılmalıdır.