POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Zatürre (pnömoni), akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Kış aylarında görülme sıklığı artan zatürre, bakteriler başta olmak üzere pek çok mikroorganizma ile meydana gelebilir. Zatürre dünyada ve Türkiye’de sık görülen ve en fazla ölüme yol açan enfeksiyon hastalıkları arasındadır. Türkiye’de ise enfeksiyona bağlı ölümler arasında ilk sırada yer almaktadır. Özellikle bebeklerde, yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda zatürre daha ağır seyretmektedir.

Medstar Topçular Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü uzmanlarımız zatürre hastalığı hakkında bilgi verdi.

Kalabalık ve havasız ortamlar bulaşma riskini artırıyor

Zatürre, hastanın ağız, boğaz ve sindirim sisteminde bulunan mikropların akciğere ulaşması ile ortaya çıkar. Ayrıca hasta kişilerden sağlam kişilere yakın temas ile de bulaşır. Bulaşma, hasta kişilerden öksürük, aksırma ya da konuşma sırasında havaya yayılan damlacıkların solunması yolu ile gerçekleşir. Bu nedenle toplu yaşanan kreş, okul, yurt, askeri kışla gibi kalabalık ortamlarda zatürrenin bulaşma riski artar. Grip kadar bulaşıcı değildir ancak nadiren salgın şeklinde ortaya çıkabilir.

Şeker hastaları zatürreye daha kolay yakalanıyor

Hastalığın gelişimini kolaylaştıran pek çok risk faktörü vardır. Özellikle sigara-alkol kullanımı, ileri yaş, bilinç kaybına sebep olan hastalıklar ve grip salgınları en sık görülen risk faktörleridir. Kalp ve akciğer hastaları, şeker hastaları, kanser hastaları zatürreye daha kolay yakalanabilmekte ve daha ağır geçirebilmektedirler. Üşüme, titreme, 40 dereceye varan yüksek ateş, öksürük, balgam ve nefes alırken batıcı tarzda göğüs ağrısı tipik zatürrede görülen belirtilerdir. Ancak bazen görülen atipik zatürrede bu belirtiler olmadan halsizlik, kas ağrıları,  bulantı, kusma, baş ağrıları, kuru ve inatçı öksürükle de seyredebilir.

Bol dinlenme ve sıvı tüketimi tedavide önemli

Zatürre tedavisi gecikmeden hemen başlamalıdır. Tedavide hastanın yaşı, başka bir hastalığının olup olmadığı ve hastalığın ağırlığı önemlidir. Neden olan mikroorganizmanın özelliğine ve hastalığın şiddetine uygun antibiyotik tedavisi başlanır. Ağır vakalarda gerekirse oksijen desteği ve bazen yoğun bakım tedavisi de gerekebilir. Zatürre olan kişi belirli bir süre dinlenmeli, düzenli ve dengeli beslenmeli, bol sıvı tüketmeli ve doktorunun uygun gördüğü ilaçları düzgün kullanmalıdır.

Stres ve düzensiz uyku hastalığı hızlandırıyor

Zatürreden korunmak için bağışıklık sistemini zayıflatan stresten uzak durulmalı, dengeli beslenmeli, uyku düzenine dikkat edilmeli, sigara ve aşırı alkol tüketimi sınırlanmalı, kişisel bakım ve ağız sağlığına dikkat edilmelidir. Zatürre gelişimini kolaylaştıran kalabalık ortamlardan kaçınılmalı ve gerekirse maske kullanılmalıdır.

Zatürreden korunmada aşı önemli rol oynuyor

Grip aşısı zatürre gelişimi için riskli gruplara her yıl sonbaharda en geç kasım ayında uygulanmalıdır. Zatürre (pnömokok) aşısı da zatürre açısından yüksek risk taşıyan hastalara bağışıklığı artırmak amaçlı önerilir. Beş yıl sonra bir kere tekrarı yapılabilir.  Aşı oldukça güvenilirdir ve ciddi yan etkilere sık rastlanmaz.