POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Diyabet, ağır kalp hastalıkları, felç ve kansere neden olan metabolik sendrom; elma tipi şişmanlık, yüksek tansiyon, şeker metabolizması bozukluğu gibi nedenlere bağlı olarak gelişiyor.. Metabolik sendromun oluşumunda yıllarca devam eden aşırı yağ ve şeker tüketimi önemli rol oynuyor. Zamanla kas, yağ ve karaciğer dokuları hasar görüyor. Özellikle uzun çalışma saatlerini ofiste oturarak geçirenler, düzensiz ve dengesiz beslenen ve spor yapmayan kişilerde daha sık görülen metabolik sendrom, önlem alınmazsa ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Medstar Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü Uzmanları, metabolik sendrom ve etkileri hakkında bilgi verdi.

Kalbiniz de risk altında

Metabolik sendrom, birden fazla kalp damar hastalığı risk faktörünün kümelendiği hastalıklar grubudur. Genetik ve çevresel nedenlerle gelişir. Metabolik sendromda; bel çevresi kalınlığı, yüksek tansiyon, kan yağlarında bozukluk ve kan şekeri yüksekliği ile karşılaşılır. Bu kişilerde gelecekte tip 2 diyabet görülme riski diğerlerine göre 5 kat fazladır. Hastalık ayrıca kalp hastalığı gelişme riskini de 2 kat artırmaktadır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, polikistik over sendromu, uyku apnesi, safra taşı oluşumu, reflü, depresyon ve astım bu hastalıkla ilişkilendirilmektedir.

Bu 10 risk faktörüne dikkat edin;

  1. Hareketsiz yaşam
  2. Bilgisayar başında uzun süre geçirmek
  3. Yürümek yerine yakın mesafelere bile araçla gitmek
  4. Spor yapmamak
  5. Düzensiz ve dengesiz beslenmek
  6. Ev yemekleri yerine hazır gıdaları tercih etmek
  7. Öğün atlamak
  8. Stresli ortamlarda çalışmak
  9. Sigara bağımlısı olmak
  10. Alkol tüketmek

Kadınlarda daha sık görülüyor

Türkiye’de 20 yaş üzeri erişkinlerde hastalığın görülme sıklığı %35’tir. Cinsiyet dağılımına bakıldığında, erkeklerde görülme oranı %29 iken, kadınlarda % 41 olarak belirlenmiştir. Metabolik sendrom tanısı almak için, karın bölgesinde yağlanma ile birlikte aşağıdaki faktörlerden en az ikisinin bulunması gerekmektedir;

  • Açlık kan şekeri yüksekliği
  • Yüksek tansiyon
  • İyi kolesterol düşüklüğü
  • Trigliserit yüksekliği

Yaşam tarzında yapılan değişikliklerle hastalık düzelmiyorsa ve kişide kalp damar hastalık riski yüksekse uygulanan ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir.

Metabolik sendromdan kurtulmak için 5 altın kural;

  • Doymuş yağlardan kısıtlı, kompleks karbonhidratlardan zengin bir diyet programı uygulayın
  • Verilen kilonun uzun süreli korunabilmesi için hedeflenen kiloya ulaşıldığında düzenli ve dengeli beslenmeye devam edin
  • Yüzme, bisiklet, tempolu yürüyüş ve koşu gibi egzersizlerden günde en az 30 dk yapın
  • Sigara ve alkol kullanmayın
  • Stresten uzak durmaya çalışın