POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Halk arasında “Peygamber Sünneti” ya da “Yarım Sünnet” olarak bilinen hipospadias, erkek çocuklarda görülen doğumsal ve genetik bir anomalidir. Hipospadias’ta dış idrar deliği penis ucunda değil, daha aşağıdadır. Bu sorunla dünyaya gelen çocuklara 2 yaşına kadar mutlaka cerrahi müdahale yapılmalı ve cerrahi işlem öncesi kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.

Medstar Topçular Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanları, Hipospadias-Peygamber Sünneti hakkında bilgi verdi.

Hipospadias 3 grupta sınıflandırılıyor

Hipospadias-Peygamber Sünneti, dış idrar deliğinin yerine göre sınıflandırılmaktadır. Basit-Distal, penis ucunda hafif bir problem vardır ve toplumda yaygın olarak görülmektedir. Ara-Orta sınıfına girenlerde ise idrar deliği penisin ortasında yer almaktadır. Ağır-Proksimal sınıfında ise torbaya yakın ve hatta torbada delik olması mümkündür.

İlk tanı doğumda konuluyor

Hipospadias tanısı genellikle doğumda konulmaktadır. Dış idrar deliğinin normal yerinde olmaması, dar ya da geniş olması, penisteki eğrilik, penisin büyüklüğüne göre hastalığın tanımlaması yapılır. Ürogenital sistemin bir anomalisi olması durumunda hipospadias ile ilişkili anomaliler de ilk muayene sırasında tanımlanabilir. Bu olguların %10 kadarında inmemiş testis ve kasık fıtığı olabilir. Ağır hipospadias olgularında ise eğer testisler tek ya da iki taraflı olarak ele gelmiyorsa,  doğum sonrasında pediatrik endokrinoloji muayenesi mutlaka gerekmektedir.

Cerrahi müdahale 2 yaşından önce yapılmalı

Basit hipospadias için cerrahinin planlandığı yaş genellikle 6-18 ay arasıdır. Ancak hipospadiası olan hastaların tanı konulduğunda değerlendirilmesi, özellikle ağır hipospadiası olan olgularda, ameliyat öncesi gerekebilecek tedaviler için önem taşır.

Ameliyat sonrası kontroller aksatılmamalı

Hipospadias’ta temel amaç penisin, fonksiyonel ve estetik olarak düzeltilmesidir. Ameliyat sonrasındaki yaklaşık 7-10 günlük süreç, ameliyat kadar önem taşımakla birlikte bunun sonrasındaki 6-12 aya yayılan uzun süreli takip de önemlidir. Ameliyattan sonra gelişebilecek problemler ve uzun süreli takip konusunda da aileler mutlaka bilgilendirilmelidir.